pizza

Dietní pizza

Ingredience:

(3 - 4 porce)
Těsto: 200 g celozrnná pšeničná mouky
200 g celozrnná žitná mouky
200 - 250 ml vody
5 g cukru
1/4 kostky droždí nebo 4 g sušeného droždí
kávová lžička soli (7 g)
20 ml olivové oleje
Omáčka: lisovaná rajčata
3 stroužky česneku
oregano, bazalka
špetka soli
Na pizzu: libová šunka do 5% tuku
papriky
žampiony
eidam 20%

Postup:

Uděláme si z třetiny teplé vody, cukru a droždí kvásek. Smícháme mouku se solí, s olejem, přidáme vykynutý kvásek a vodu. Uděláme těsto, které necháme hodinu kynout.
Mezitím smícháme lisovaná rajčata s prolisovanými stroužky česneku, oreganem, bazalkou a špetkou soli. Šunku nakrájíme na čtvrtiny, papriku, žampiony nakrájíme na kolečka. Eidam nastrouháme na jemno.
Vykynuté těsto si dáme do dvou vymazaných forem na pizzu nebo na plech. Namažeme ho rajskou směsí, pyspeme sýrem, pokladame na něj šunku, žampiony a papriku. Vše posypeme oreganem a můžeme i zbytkem sýra.
Dietní pizzu pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C asi 15 minut dozlatova. Tato dietní pizza díky celozrnné mouce dlouho zasytí a díky použitým nízkotučným potravinám je nízkokalorická.

Pokud ovšem nejíte pizzu velmi často, můžete si klidně dát klasickou pizzu a nejen dietní pizzu. Ovšem vyvarujte se konzumaci již připravených pizz z fastfoodů, které jsou velmi tučné.