pizza

Těsto na pizzu jako z pizzerie

Každá pizzerie používá svůj osvědčený recept na těsto na pizzu. Vesměs je ale všude téměř stejný. Důležité také je, jak z něj pak uděláte tenkou pizzu.


Ingredience:

370 g pizza mouky (Tipo 00)
5 g cukru
1/2 kostky droždí
lžíčka soli
lžíce olivové oleje
205 ml vlažné vody

Postup:

Z několika lžic teplé vody, cukru a droždí si uděláme kvásek.
Mezitím prosejeme mouku, kterou smícháme se solí. K tomu přidáme olej, vykynutý kvásek a postupně přidáváme vodu. Uděláme vláčné těsto, které necháme kynout v teple jednu hodinu.
Těsto pak rozdělíme na dvě nebo tři části podle velikosti formy na pizzu nebo plechu.
Těsto tence vyválíme a dáme jej buď na plech či formu vyloženou pečícím papírem nebo vymazanou a vysypanou.
Dále pokračujeme podle toho, jako pizzu chceme. Těsto potřeme rajčatovou nebo smetanovou omáčkou, posypeme sýrem, šunkou, žampiony, olivami, oreganem...
Pizzu dáme péct do vyhřáté trouby na 220°C a pečeme cca 15 minut, v horkovzdušné pečeme asi 7 minut a v plynové necelých deset.
Toto těsto by mělo chutnat jako z pizzerie.