Pravá italská pizza
Pokud hledáte opravdový recept na italskou pizzu, jakou si pochutnávají v samotném srdci Itálie, jste na správném místě. Většina receptů na internetu se od originálu liší, zejména pokud obsahují kvásek z droždí a mléka.
Pravé italské pizza těsto se skládá z pouhých čtyř základních surovin: mouky, vody, soli a droždí. Tajemství vynikajícího těsta tkví nejen v kynutí, ale i v dostatečném „zrání“. Tento proces, během něhož proběhne okolo tří set enzymatických reakcí, trvá asi 24 hodin. Těsto proto připravujeme den předem a uchováváme ho v lednici. Díky tomu se cukry, bílkoviny a tuky štěpí a těsto získá výraznou chuť, křupavost, příjemnou vůni a bude lehce stravitelné.
Recept na 3-4 tenké pizzy:
Ingredience na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vody
- 10 g soli
- 2 g čerstvého droždí (velikost malé olivy)
- 10 ml olivového oleje
Ingredience na oblohu:
- Sugo di pomodoro (rajčata ve vlastní šťávě)
- Sýr mozzarella
- Další ingredience dle vlastního výběru (salám, šunka, žampióny, vejce…)
Postup:
- V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte droždí a vodu a dobře promíchejte. Po absorbování vody přidejte olivový olej a na pracovní ploše zpracujte těsto do hladké a saténové konzistence.
- Z těsta vytvořte 3-4 koule, potřete je olejem a přikryjte folií, aby neosychaly. Nechte je hodinu odpočívat při pokojové teplotě, následně je přemístěte do lednice (5°C).
- Druhý den těsto vyndejte z lednice a nechte ho hodinu aklimatizovat. Ručně vytvořte z těsta placky, které položíte na pečící papír. Potřete rajčatovým sugem, přidejte sýr a další suroviny.
- Předehřejte troubu na 250-300°C. Čím rychleji pizzu upečete, tím bude lepší. Těsto vložte přímo na mřížku v troubě a pečte maximálně 7 minut.
- Zbývající těsto můžete zmrazit a použít, kdykoli budete chtít.
Tento postup zaručí, že si doma upečete pravou italskou pizzu, která bude nejen chutná, ale i lehce stravitelná. Užijte si autentickou chuť Itálie přímo u vás doma!