pizza hawai

Pizza Hawai

Pizza Hawaj je oblíbený typ pizzy, který je známý svou unikátní kombinací sladké a slané chuti. Tento druh pizzy má své kořeny v Itálii, ale byl adaptován a popularizován v mnoha zemích po celém světě. Základem je tradiční pizza těsto, které je tenké a křupavé, ale může být přizpůsobeno podle lokálních preferencí a dostupnosti ingrediencí.

Na těsto se nejprve nanáší rajčatová omáčka, která je obvykle ochucena bylinkami jako je oregano a bazalka. Klíčovým rozlišovacím prvkem Pizzy Hawaj je následně vrstva šunky a ananasu. Šunka přidává sýtou a slanou chuť, zatímco ananas dodává jedinečný sladký a šťavnatý prvek. Celé je to zakončeno hojnou vrstvou rozpuštěného sýra, nejčastěji mozzarelly, která pizzu spojuje dohromady.

Někteří lidé mohou přidat další ingredience, jako jsou olivy, papriky nebo cibule, ale základem zůstává šunka a ananas. Pizza Hawaj je často tématem debat, protože její kombinace chutí není pro každého. Nicméně, pro mnoho lidí je to oblíbená volba, která přináší osvěžující změnu od tradičních pizz.

Přestože je tato pizza někdy považována za kontroverzní kvůli svému neobvyklému spojení chutí, stala se populárním jídlem v mnoha restauracích a pizzeriích po celém světě. Díky svému výraznému profilu chutí si Pizza Hawaj našla své pevné místo v srdcích a talířích mnoha milovníků pizzy.

Typ pokrmu: Pizza
Kuchyně: Italská
Obtížnost: Jednoduchá
Velikost porce: 1 porce

Čas na přípravu:

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkový čas: 30 minut

Ingredience na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 5 g cukru
  • 1/4 kostky droždí nebo 4 g sušeného droždí
  • 9 g soli
  • 20 ml olivového oleje
  • 200 ml vody

Omáčka na pizzu:

  • Pasírovaná rajčata
  • 4 stroužky česneku
  • Oregano
  • Pepř
  • Špetka soli

Na pizzu:

  • 200 g eidamu nebo mozzarelly
  • 200 g šunky
  • Konzerva ananasových kostek
  • Oregano

Postup přípravy:

  1. Příprava kvásku: V teplé vodě rozpusťte cukr a droždí a nechte chvíli stát, dokud se nevytvoří kvásek.
  2. Těsto: Smíchejte mouku se solí, olejem, přidejte kvásek a postupně přilévejte vodu. Zpracujte na hladké těsto a nechte ho na teplém místě půl hodiny kynout.
  3. Omáčka: Smíchejte pasírovaná rajčata s rozmělněným česnekem, pepřem, solí a oreganem.
  4. Příprava náplně: Šunku nakrájejte na plátky, sýr nastrouhejte a z ananasové konzervy slijte nálev.
  5. Formování pizzy: Vykynuté těsto rozdělte do dvou vymazaných forem na pizzu nebo na plech(y). Naneseme rajčatovou směs, posypeme strouhaným sýrem, poklademe šunkou, ananasem a posypeme oreganem.
  6. Pečení: Pizzu pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C po dobu 15 minut dozlatova.

Pizza Hawai je lahůdkou, která potěší nejen milovníky exotických chutí. K přípravě můžete využít kvalitní pečící trouby, které usnadní a zpříjemní vaření.

Napsal

Napiš komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *