pizza

Celozrnná pizza

Ingredience:

Těsto: 200 g celozrnná pšeničná mouky
200 g celozrnná žitná mouky
200 - 250 ml vody
5 g cukru
1/4 kostky droždí nebo 4 g sušeného droždí
kávová lžička soli (7 g)
30 ml olivové oleje
Na pizzu: lisovaná rajčata
3 stroužky česneku
oregano
špetka soli
šunka
papriky
rajčata
cibule
mozzarela nebo eidam

Postup:

Uděláme si z třetiny teplé vody, cukru a droždí kvásek. Smícháme mouky se solí, s olejem, přidáme vykynutý kvásek a vodu. Uděláme těsto, které necháme minimálně půl hodiny vykynout.
Mezitím smícháme lisovaná rajčata s prolisovanými stroužky česneku, oreganem a špetkou soli. Šunku nakrájíme na čtvrtiny, papriku, rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka. Mozarellu nastrouháme na jemno.
Vykynuté těsto si dáme do dvou vymazaných forem na pizzu nebo na plech(y). Namažeme ho červenou směsí, pokladame na něj šunku, přidáme nakrájenou cibuli, rajčata a papriku. Vše posypeme mozzarelou a oreganem.
Celozrnnou pizzu pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C asi 15 minut dozlatova. Celozrnná pizza je díky celozrnné mouce velmi zdravá a dobrá.