Domácí pizza na plech
Domácí pizza na plech je oblíbeným pokrmem po celém světě, díky jednoduché přípravě a možnosti přizpůsobení podle osobních chutí. Tento recept vám představí, jak snadno a rychle připravit lahodnou pizzu s kynutým těstem přímo ve vaší kuchyni.
Typ jídla: Pizza
Kuchyně: Italská
Obtížnost: Jednoduchá
Velikost porce: 1 porce
Čas na přípravu: 15 minut
Čas na vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Ingredience na těsto:
- 350 g hladké mouky
- Kávová lžička soli
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 15 g čerstvého droždí nebo 1/3 balení sušeného droždí
- Lžička cukru
- 220 ml vody
Tomatová omáčka:
- Konzerva (sklenice) pasírovaných rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- Špetka soli
- 2 stroužky česneku
- Lžička sušeného oregana nebo koření na pizzu
Na pizzu:
- Šunková pizza: mozzarella, šunka, oregano (nebo koření na pizzu)
- Sýrová pizza: eidam, ementál, niva, hermelín, mozzarella
- Pizza Hawai: šunka, mozzarella (eidam), konzervovaný ananas, oregano (koření na pizzu)
Postup přípravy:
- Příprava kvásku: V míse smíchejte mouku se solí, udělejte důlek, do kterého nalijte 100 ml teplé vody s rozdrobeným droždím a cukrem. Nechte kvásek vzejít.
- Příprava těsta: K vykynutému kvásku přidejte olej a postupně přilévejte vodu, zatímco těsto hnětete rukama nebo mixérem, dokud není hladké. Těsto nechte kynout pod utěrkou 30–45 minut.
- Příprava omáčky: Smíchejte pasírovaná rajčata s olejem, solí, prolisovaným česnekem a oreganem.
- Sestavení pizzy: Rozválejte vykynuté těsto na plech s pečicím papírem nebo lehce potřeným olejem. Potřete těsto omáčkou, poklaďte sýrem a dalšími surovinami dle vaší chuti.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 220°C nebo 250°C asi 15 minut, dokud pizza nemá zlatavé okraje.
Poznámky:
- Můžete experimentovat s různými druhy sýrů, šunky a dalšími oblíbenými ingrediencemi.
- Při použití listového těsta stačí vyválet, potřít omáčkou a posypat surovinami, a pak péct stejným způsobem.
- Vždy pečte pizzu v klasické troubě, nikoli v mikrovlnné.
Užijte si domácí pizzu připravenou s láskou a podle vlastních představ, která přinese kus Itálie přímo na váš stůl.
Sdílet