Domácí pizza se v poslední době těší velké oblibě. Pizza patří mezi nejoblíbenější pokrmy na celém světě. Výhodou je, že její příprava je velmi snadná, takže není nutné kvůli ní chodit do pizzerie. Právě naopak, doma si ji upečete přesně podle svých představ, dáte si na ní oblíbené suroviny a výborná sýrová, kuřecí nebo šunková pizza je na světě. Můžete ji umístit do formy na pizzu nebo koláč nebo na plech. Záleží na vás, co máte rádi.
Domácí pizzu je možné připravit z kynutého těsta (ověřený recept najdete níže), z listového těsta (domácího nebo kupovaného) nebo z těsta bez droždí. Různé recepty na pizzu se lehce liší, ale v zásadě jsou velmi podobné a rychlé.
Těsto na pizzu je základem, které dá celému pokrmu nezapomenutelnou chuť. Následně je nutné těsto vyválet na tenčí vrstvu nebo silnější (opět záleží na tom, co máte rádi), dát na ni rajčatový nebo smetanový základ a pak se pustit do zdobení vybranými surovinami. A konečně následuje pečení v troubě nebo v peci na pizzu.

Domácí pizza na plech
Course: PizzaCuisine: ItalskáDifficulty: Jednoduchá1
porce15
minutes15
minutes30
minutesIngredience na těsto
350 g hladké mouky
kávová lžička soli
2 – 3 lžíce olivového oleje
15 g čerstvého droždí nebo 1/3 balení sušeného
lžička cukru
220 ml vody
TOMATOVÁ OMÁČKAkonzerva (sklenice) pasírovaných rajčat
2 lžíce olivového oleje
špetka soli
2 stroužky česneku
lžička sušeného oregana nebo koření na pizzu
NA PIZZUšunková pizza: mozzarella, šunka, oregano (nebo koření na pizzu)
sýrová pizza: eidam, ementál, niva, hermelín, mozzarella
pizza Hawai: šunka, mozzarella (eidam), konzervovaný ananas, oregano (koření na pizzu)
Postup přípravy
- Promícháme mouku se solí a uděláme v ní důlek. Do důlku nalijeme 100 ml teplé vody, do které rozdrobíme droždí a posypeme cukrem. Kvásek necháme vzejít. Kvásek můžeme připravit i zvlášť a pak k mouce přidat.
- Až vzejde kvásek, přidáme dále k mouce olej a postupně vodu při zpracovávání těsta. Těsto můžeme hnětat rukama nebo mixérem. Těsto snadno také připraví domácí pekárna, podle zvyklostí do ní přidáte suroviny a postupujte patřičným způsobem.
- Připravené těsto necháme pod utěrkou v teple vykynout, obvykle na kynutí stačí 30 – 45 minut.
- V mezičase si připravíme omáčku: pasírovaná rajčata z konzervy nebo sklenice smícháme s olejem, solí, kořením a prolisovaným česnekem.
- Dále si nachystáme i ingredience podle toho, co chceme mít na pizze. Můžeme si ji udělat s libovolnými surovinami, nemusí se jednat jen o klasickou šunkovou, sýrovou, kuřecí, žampionovou atd., ale klidně i nějaký mišmaš. Záleží na tom, co máme rádi nebo co je zrovna doma.
- Jakmile těsto vykyne, tak ho velmi tence rozválíme válečkem a umístíme na plech nebo do formy. Na plech se může dát papír na pečení nebo ho potřít trošku olejem. Na pečicím papíru je nejlepší to, že nemusíte umývat plech. Toto množství vyjde na dva klasické plechy nebo na dvě větší či tři menší formy na pizzu.
- Potom těsto můžeme trošku potřít olejem, ale není to nutné. Dále ho bohatě potřeme omáčkou a následně na ni dáváme suroviny podle chuti. První vrstva by měla být sýrová a poté pokračujte dalšími surovinami. Můžete opět zakončit sýrem.
- Následně plech s pizzou vložíme do trouby, kterou předem vyhřejeme na 220°C nebo 250°C a poté pečeme buď necelých asi 15 minut při 220°C nebo 12 minut při 250°C. Hotová pizza má zlatavé okraje. POZOR domácí pizzu vaříme vždy v klasické troubě ne v mikrovlnné, ani kdyby to byla nejlepší mikrovlnná trouba. Plech je poté potřeba pořádně vyčistit kvalitním čistícím prostředkem.
- Potom domácí pizzu podáváme a pochutnáváme si na ní.
Poznámky
- Použijete-li listové těsto, tak to stačí vyválet, potřít omáčkou a posypat vybranými surovinami. A následně je nutné pizzu péct při obvyklé teplotě.