Pizza capricciosa
Pizza Capricciosa je klasickou italskou pizzou, která se vyznačuje bohatým a rozmanitým obsahem. Na této pizze najdete kombinaci mozzarelly, vepřové šunky, žampionů a nakládaných artyčoků. Je to ideální recept pro milovníky italské kuchyně, kteří si chtějí vychutnat kousek tradice přímo u sebe doma.
Ingredience:
- Na těsto:
- 350 g hladké mouky (nejlépe mouky na pizzu)
- 220 ml vody
- Kávová lžička soli
- 20 ml olivového oleje
- 1/4 kostky droždí nebo 5 g sušeného
- Lžička cukru
- Rajská směs:
- 500 g rajčat nebo drcená rajčata
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Na pizzu:
- 150 g mozzarelly
- 100 g vepřové šunky
- 5 – 6 žampionů
- 3 – 4 nakládané artyčoky
Postup přípravy:
- Příprava kvásku: Smíchejte nadrobené droždí, deci vody a cukr a nechte vykynout. Pokud používáte sušené droždí, přimíchejte ho přímo k mouce.
- Těsto: Mouku smíchejte se solí, přidejte vykynutý kvásek, olej a postupně přidávejte zbytek vody. Těsto důkladně zpracujte, posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout v teple alespoň 45 minut.
- Příprava rajské směsi: Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a vařte do rozvaření. Pak je nechte vychladnout, přidejte prolisovaný česnek, olivový olej a sůl. Pokud používáte drcená rajčata, stačí smíchat s olejem, solí a česnekem.
- Příprava ingrediencí: Mozzarellu nakrájejte na plátky, žampiony oloupejte a nakrájejte a artyčoky připravte dle potřeby.
- Sestavení pizzy: Z těsta vytvořte dvě placky a umístěte je do formy nebo na plech. Potřete těsto rajskou směsí a poklaďte plátky sýra, šunkou, žampiony a artyčoky.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 220°C asi 12 minut nebo na 250°C asi 8 minut.
- Podávání: Hotovou pizzu capricciosa můžete podle chuti osolit a ihned podávat.
Poznámky: Tato pizza je výborným vyváženým jídlem, které se hodí jak k večernímu posezení s přáteli, tak k rodinné večeři. Díky různorodosti chutí si ji oblíbí široké spektrum gurmánů.
Sdílet