pizza capricciosa

Pizza capricciosa

Pizza capricciosa se řadí k velmi oblíbeným druhům pizzy, kterou si můžete nejen objednat v pizzerii, ale i upéct doma. Tato pizza je opravdu výborná a na přípravu snadná. Podívejte se na následující recept, který si můžete doma připravit. Uvidíte, že si jej oblíbíte. Potřebujete pouze dobré těsto a několik surovin.

Ingredience:

Těsto: 350 g hladké mouky (nejlépe mouky na pizzu)
220 ml vody
kávová lžička soli
20 ml olivového oleje
1/4 kostky droždí nebo 5 g sušeného
lžička cukru
Rajčatová omáčka: 500 g rajčat nebo drcená rajčata
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl
Na pizzu: 150 g mozzarelly
100 g vepřové šunky
5 - 6 žampionů
3 - 4 nakládané artyčoky

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek z nadrobeného droždí, deci vody a cukru. Chvíli necháme vykynout. Pokud používáme sušené droždí, tak to přimícháme k mouce.
2. Nato smícháme mouku se solí, přidáme vykynutý kvásek, olej a postupně při zpracování přidáme i zbytek vody. Těsto pořádně zpracujeme, trošku posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme kynout do tepla nejméně na 45 minut.
3. Dále si připravíme rajčatovou omáčku. Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme a dáme vařit, aby se rozvařila. Až se vytvoří omáčka, tak ji odstavíme ze sporáku. Necháme téměř vychladit. Přidáme prolisovaný česnek, olivový olej a podle chuti sůl. Používáme-li drcená rajčata, stačí k nim přidat olej, sůl a prolisovaný česnek.
4. V mezičase nakrájíme mozzarellu na plátky, rajče nakrájíme na plátky, žampiony oloupeme a také nakrájíme. Artyčoky také můžeme nakrájet nebo nechat i vcelku.
5. Z těsta vytvarujeme dvě větší placky, které se budou hodit buď do formy na pizzu nebo na plech. Okraje mohou být trošku vyšší.
6. Poté těsto potřeme rajskou omáčkou, na ni dáme plátky sýra, šunku, žampiony a artyčoky.
7. Poté vložíme pizzu do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme ji kolem 12 minut, při teplotě 250°C, pečeme tak 8 minut.
8. Následně pizzu capricciosa podáváme a můžeme ještě i osolit podle chuti.