Pizza capricciosa

Pizza capricciosa

Pizza Capricciosa je klasickou italskou pizzou, která se vyznačuje bohatým a rozmanitým obsahem. Na této pizze najdete kombinaci mozzarelly, vepřové šunky, žampionů a nakládaných artyčoků. Je to ideální recept pro milovníky italské kuchyně, kteří si chtějí vychutnat kousek tradice přímo u sebe doma.

Ingredience:

  • Na těsto:
    • 350 g hladké mouky (nejlépe mouky na pizzu)
    • 220 ml vody
    • Kávová lžička soli
    • 20 ml olivového oleje
    • 1/4 kostky droždí nebo 5 g sušeného
    • Lžička cukru
  • Rajská směs:
    • 500 g rajčat nebo drcená rajčata
    • 2 stroužky česneku
    • 2 lžíce olivového oleje
    • Sůl
  • Na pizzu:
    • 150 g mozzarelly
    • 100 g vepřové šunky
    • 5 – 6 žampionů
    • 3 – 4 nakládané artyčoky

Postup přípravy:

  1. Příprava kvásku: Smíchejte nadrobené droždí, deci vody a cukr a nechte vykynout. Pokud používáte sušené droždí, přimíchejte ho přímo k mouce.
  2. Těsto: Mouku smíchejte se solí, přidejte vykynutý kvásek, olej a postupně přidávejte zbytek vody. Těsto důkladně zpracujte, posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout v teple alespoň 45 minut.
  3. Příprava rajské směsi: Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a vařte do rozvaření. Pak je nechte vychladnout, přidejte prolisovaný česnek, olivový olej a sůl. Pokud používáte drcená rajčata, stačí smíchat s olejem, solí a česnekem.
  4. Příprava ingrediencí: Mozzarellu nakrájejte na plátky, žampiony oloupejte a nakrájejte a artyčoky připravte dle potřeby.
  5. Sestavení pizzy: Z těsta vytvořte dvě placky a umístěte je do formy nebo na plech. Potřete těsto rajskou směsí a poklaďte plátky sýra, šunkou, žampiony a artyčoky.
  6. Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 220°C asi 12 minut nebo na 250°C asi 8 minut.
  7. Podávání: Hotovou pizzu capricciosa můžete podle chuti osolit a ihned podávat.

Poznámky: Tato pizza je výborným vyváženým jídlem, které se hodí jak k večernímu posezení s přáteli, tak k rodinné večeři. Díky různorodosti chutí si ji oblíbí široké spektrum gurmánů.

Napsal

Napiš komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *