lasagne

Lasagne s boloňskou omáčkou

Ingredience:

250 g lasagní (1/2 balíčku)
250 g mletého masa
1 cibule
2 stroužky česneku
5 rajčat
sůl, pepř
500 ml mléka
3 lžíce mouky
2 lžíce másla
100 g eidamu

Postup:

Nejprve si připravíme boloňskou omáčku. Mleté maso nakrájíme na kousky a dáme ho smažit. Až uvolní z něj tuk, přidáme k němu na kousíčky nakrájenou cibuli. Maso lehce osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek a nakrájená rajčata. Dusíme do měkka.
Poté k masu přidáme 400 ml horkého mléka a máslo. Ve zbytku studeného mléka rozmícháme mouku a přilijeme ji k omáčce. Vaříme do zhoustnutí. Podle potřeby ještě dochutíme. Do omáčky přisypeme polovinu strouhaného sýru.
Pekáček vymažeme máslem a klademe vrstvu lasagní, kterou střídáme s omáčkou. Tento postup opakujeme asi dvakrát nebo třikrát. Končíme pláty lasagněmi, kterou posypeme sýrem a zalijeme zbytkem omáčky. Lasagne by měly být zcela ponořeny.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi půl hodiny.
Lasagne s boloňskou omáčkou chutnají velmi dobře.