langoše

Sladké langoše

Ingredience:

Těsto: 300 g hladké mouky
15 g cukru
1/4 kostky droždí nebo 4 g sušeného droždí
špetka soli
2 lžíce oleje
180 ml vody nebo mléka
Na ozdobu langoše: tvaroh, smetana nebo jogurt
cukr
máslo, marmeláda, nutela nebo skořice

Postup:

Uděláme si kvásek. Mouku prosejeme, přidáme k ní špetečku soli, olej a vykynutý kvásek. Postupně přidáváme se zpracováním těsta vodu nebo mléko. Těsto dáme do tepla, kde ho necháme minimálně 40 minut kynout.
Z těsta tvoříme tenké placičky pomocí válečku nebo rukou. Smažíme z obou stran dozlatova v rozpáleném oleji. Olej pak osušíme ubrouskem.
Langoše potřeme tvarohem, smetanou nebo jogurtem. Nebo je potřeme marmeládou, nutelou, máslem,... Můžeme zvolit jakoukoliv kombinaci, kterou máme rádi.
Na obrázku nahoře jsou langoše potřené jogurtem a posypané cukrem a skořicí.

Recept na klasické slané langoše.